Биланс

Агенција за књиговодствене услуге

Јединствени регистар пореских обвезника

Пореска управа тежи клијентски организованом пословању, ефикасном извршавању својих обавеза и транспарентности и веома се залаже за увођење е-управе у Републици Србији, што ће у 2010. години бити много ближе остварењу, зато што се предвиђа да ће до краја наредне године две трећине домаћинстава у Србији имати приступ интернету.

Грађани ће добити своје идентификационе бројеве на основу којих ће у сваком тренутку моћи са личног или јавног рачунара да остваре увид у свој порески рачун и обавезе које имају. Регистар ће бити од велике помоћи и грађанима и привредницима јер ће им омогућити да без обилажења шалтера комуницирају са државном администрацијом. Истакавши да је увођење оваквог регистра једна од услова за прикључење Републике Србије Европској унији, директор Радосављевић је честитао и захвалио тиму др Дејана Видојевића, помоћника директора за рачунарску подршку и развој, на труду и залагању на овом задатку.

Пореска управа ће, увођењем Јединственог регистра пореских обвезника, први пут имати на једном месту податке о свим пореским обвезницима и њихове досијее, као и списак повезаних лица, истакао је у свом излагању помоћник директора Пореске управе за развој и рачунарску подршку др Дејан Видојевић. Порески обвезници, њих 4,5 милиона, добиће нови идентификациони број и моћи ће да електронским путем прате стање на свом пореском рачуну, као и да добију потврду о измиреним пореским обавезама.

Крајем 2010. године биће готов Јединствени регистар грађана, који ће обухватати регистре МУП-а, Националне службе за запошљавање, Републичког геодетског завода, Народне банке Србије као и бирачке спискове локалне самоуправе.